Skip to content Skip to footer

Ceremonia de semnare a MoU intre RATEN si SCK.CEN

Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară  (RATEN) a semnat în data de 26 octombrie 2022, un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu SCK.CEN Belgia, pentru colaborare în domeniul cercetării nucleare.

MoU pune un accent deosebit pe domeniul reactoarelor mici și  modulare bazate pe tehnologia avansată a metalelor lichide grele (SMR-LFR), reflectând interesul comun al celor două părți pentru dezvoltarea proiectelor de cercetare suport.

Evenimentul privind semnarea oficială a acordului de colaborare dintre RATEN și SCK.CEN a fost organizat de către ambasada României în Belgia, în cadrul întâlnirii dintre prim-ministrul României, Domnul Nicolae Ciucă, și prim-ministrul Belgiei, Domnul Alexander de Croo.

La această ceremonie, RATEN a fost reprezentat de Directorul general, Domnul Octavian Uță și de președintele Consiliului Științific al RATEN ICN, Domnul Marin Constantin, iar partenerul belgian de către Domnul Eric van Walle, Director general și Domnul Hamid Ait Abderrahim, Director proiect MYRRHA. Acordul va permite consolidarea colaborării dintre ICN și SCK.CEN, inițiată pe parcursul ultimilor 10 ani și extinderea acesteia într-un domeniul prioritar al energeticii nucleare, cel al reactorilor de tip SMR-LFR