Skip to content Skip to footer

Vizita delegaţiei Universităţii Mansoura din Egipt, 4 decembrie 2019

În data de 4 decembrie 2019 s-a desfăşurat vizita delegaţiei Mansoura University, Egipt, compusă din Prof. Dr. Mohammed Sallah El-Said Ibrahim, Director Birou de Relaţii Internaţionale, şi Prof. Dr. Ahmed Mohamed El Garayhi Abdelhalem Salem, Profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe.

Oaspeţii au fost primiţi la sediul RATEN de către Cristian Gentea, Director General RATEN, Dr. Maria Roth, Director Strategie şi Dezvoltare RATEN şi Dr. ing. Constantin Păunoiu, Director RATEN ICN.

Vizita s-a înscris în rândul activităţilor prevăzute în cadrul Acordului Trilateral de Colaborare semnat de reprezentanţii oficiali ai Universităţii Mansoura (Egipt), Universităţii din Piteşti (România) şi RATEN ICN (România) în septembrie 2018. Discuţiile purtate la sediul RATEN au cuprins prezentarea stadiului de implementare a acordului de colaborare, planurile de formare profesională şi direcţiile de interes ale Centrului de Cercetări în Energie al Mansoura University, precum şi activităţile propuse pentru derularea acordului de colaborare. Dr. Cristina Alice Mărgeanu, coordonator RATEN ICN al acordului de colaborare, a prezentat două propuneri de coordonare RATEN ICN a studenţilor egipteni din programul de masterat.

Prof. Dr. Mohammed Sallah a susţinut interesul în cooptarea RATEN ICN în efortul de pregătire a resursei umane din Egipt în domeniul energiei nucleare, având în vedere experienţa, competenţa şi profesionalismul specialiştilor români.

Delegaţia egipteană a continuat programul cu vizita ştiinţifică la reactorul TRIGA, fiind însoţiţi de Dr. ing. Călin Truţă şi Dr. Cristina Alice Mărgeanu. Agenda vizitei a cuprins şi discuţii specifice asupra activităţilor de coordonare RATEN ICN a studenţilor egipteni din program de masterat. Discuţiile s-au purtat în sala de seminar a Compartimentului Fizica reactorilor, Performanţe Combustibil Nuclear şi Securitate Nucleară în prezenţa Dr. Minodora Apostol şi Dr. Marin Constantin. Dr. Cristina Alice Mărgeanu a prezentat două propuneri de coordonare lucrări de masterat şi a răspuns întrebărilor asupra codurilor de calcul ce vor fi utilizate şi asupra metodicii abordate. S-a discutat asupra programului de lucru şi posibilităţii de publicare a unui articol şi de participare la Conferinţa Nuclear 2020 a studenţilor din programul de masterat. De asemenea, împreună cu oaspeţii egipteni, specialiştii RATEN ICN au discutat asupra altor domenii de interes pentru coordonare studenţi şi unele aspecte practice legate de tematici de interes pentru pregătirea resursei umane şi prioritizarea acestora în cadrul Centrului de Cercetări în Energie al Mansoura University.