Skip to content Skip to footer

Conferința ALFRED Research infrastructure: Looking ahead

Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) și Institutul de Cercetări Nucleare Pitești-Mioveni (RATEN ICN) au organizat în perioada 22-23 Octombrie 2020 Conferința ALFRED Research infrastructure: Looking ahead.

Conferința a fost organizată în cadrul proiectului de cercetare PRO ALFRED finanțat de Ministerul Educației și Cercetării prin PNCDI III, Sub-Programul 5.5 în scopul pregătirii contribuției României la construcția infrastructurii de cercetare ALFRED în țara noastră.

ALFRED este o infrastructură complexă ce cuprinde reactorul demonstrativ și o serie de instalații experimentale suport. Obiectivul infrastructurii este de a demonstra viabilitatea tehnică și economică a tehnologiei reactorilor rapizi răciți cu plumb pur, una din cele șase tehnologii nucleare avansate ce vor contribui la îmbunătățirea performanțelor energeticii nucleare (utilizarea mai eficientă a resurselor, reducerea volumului și radiotoxicităţii deșeurilor generate, creșterea eficienței economice, a securității, întărirea rezistenței la proliferare).

Realizarea infrastructurii ALFRED în România se înscrie în eforturile naționale și europene dedicate atenuării schimbărilor climatice și asigurării securității energetice prin soluții inovative și reprezintă un proiect prioritar în domeniul energiei și cercetării nucleare, susținut atât în cadrul Strategiei Naționale pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare, cât și al Strategiei pentru Specializări Inteligente a Regiunii Sud-Muntenia.

Conferința a prezentat stadiul dezvoltării tehnologiei LFR la nivel international, rezultatele proiectului PRO ALFRED și contribuția lor în realizarea infrastructurii ALFRED, precum și perspectivele de stimulare a potențialului național de cercetare și inovare, precum și a industriei și mediului de afaceri din România.