Evenimentul de carieră “Oportunități pentru o carieră de succes în domeniul nuclear” a avut loc în data de 30 mai în cadrul celei de-a 15-a Conferințe NUCLEAR 2024 „International Conference on Sustainable Development through Nuclear Research and Education”, organizată de Institutul de Cercetări Nucleare Pitesti (RATEN ICN) în perioada 29 – 31 mai 2024 la Pitești, România.
Evenimentul a făcut parte din acțiunile din cadrul proiectului ENEN2plus “Building European Nuclear Competence through Continuous Advanced and Structured Education and Training Actions”, coordonat de Rețeaua Europeană de Educație in domeniul Nuclear (European Nuclear Education Network – ENEN).
Acțiunea a fost inițiată pentru elevii de liceu și studenții de la studiile de licență (BSc), pentru a le oferi informații despre cariera în domeniul nuclear, oportunitățile create de noile proiecte, provocările in cercetare și pentru a avea un dialog despre viziunea și exigențele tinerei generații în alegerea viitoarei cariere profesionale.
Minodora Apostol, coordonatorul ENEN2plus din partea RATEN ICN, a salutat cei peste 100 de participanți reprezentând elevi de liceu împreună cu profesorii lor din 5 licee din Pitești (Colegiul Național “Ion C. Brătianu”, Colegiul Național “Zinca Golescu”, Colegiul Național “Alexandru Odobescu”, Colegiul Tehnic “Costin D. Nenițescu”) și din Mioveni (Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu”), studenți de la studiile de licență de la Universitatea din Pitești și tineri cercetatori de la RATEN ICN prezenti la acest eveniment.
Prezentările care au acoperit contextul european și național, ofertele de carieră în domeniul nuclear și o parte interactivă au reprezentat structura acestei inițiative.
În partea a doua a evenimentului moderată de Marin Constantin, 4 tineri cercetători promițători de la RATEN ICN (Denisa Toma, Andreea Moise, Valentin Olaru și Bogdan Corbescu) au răspuns la urmatoarele 5 întrebări:
- In viata facem numeroase alegeri. Cand ati realizat ca va indreptati catre cercetare? Care a fost factorul principal care a determinat acest lucru?
- In ce context ati ajuns la ICN si care a fost prima impresie?
- Descrieti pe scurt ceea ce faceti in activitatea de cercetare. Ce fel de oportunitati va ofera acest job? Cu ce va atrage?
- Ce recomandari ati da unui tanar?
- Cat de mult conteza capacitatea de a sti ce si cum sa inveti? Ce ar trebui sa invatam din scoala si facultate?
Doi cercetători seniori de la RATEN ICN cu o experiență importantă în domeniul “Materiale” și “Managementul deșeurilor radioactive”, Radu Vasile și Crina Bucur au impresionat publicul cu carierele lor de succes. Liceenii și studenții MSc au adresat întrebări cu privire la rolul diferitelor discipline școlare (cum ar fi matematica, fizica, chimia, biologia) în domeniul nuclear și cerințele de angajare. O experiență interesantă pe care un elev de liceu a avut-o în timpul unei vizite la Fukushima a demonstrat interesul real al unor elevi pentru domeniul nuclear.